Vammaisampumaurheilu

Turun Seudun Ampujat tarjoaa lähes kaikille liikuntavammaisille ja näkövammaisille mahdollisuuden harrastaa ampumaurheilua sillä harrastettavat lajit sopivat lähes kaikille.

Harrastuksessa alkuun pääsemiseksi ei välttämättä tarvita omaa asetta tai apuvälineitä, sillä seurallamme on koulutuskäytössä aseita, joilla harrastuksen voi aloittaa – liikuntavammaiset käyttävät täysin samanlaisia aseita kuin vammattomat. Näkövammaisilla on apuna ääneen perustuva tähtäinjärjestelmä.

Alkuohjaus ja opetus tapahtuu kuten vammattomillakin, kiinteältä pöytätuelta, kouluttajan tai ampujan ei tarvitse aluksi miettiä vammaluokituksia, apuvälineitä tai sääntöasioita.

Ampumaurheilu voi olla sinun lajisi, jos olet kiinnostunut kehittämään tarkkuutta ja keskittymiskykyä, haluat tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia ystäviä.

Mikäli päädyt kilpa-ampujaksi, voi menestystavoitteet asettaa seuran mestaruudesta aina paralympialaisten kultamitaliin saakka.

Liikuntavammaisen ampujan ohjaamisessa ja valmentamisessa huomioon otettavaa

Taidon oppimisen perusmalli on käytännössä sama, oli sitten kyseessä vammainen tai vammaton ampuja

Harjoitettavat asiat (ammunnan lajitekniikat) ovat samat niin vammattomilla kuin vammaisilla. Hyväksi koettuja opetus- ja valmennusmenetelmiä ei pidä automaattisesti lähteä muuttamaan ampujan vammaisuuden takia. Tosin sanoen: ei pidä kaventaa omaa valmentajan osaamistaan siksi, että mukana on vammaisia – päinvastoin se on mahdollisuus laajentaa omaa osaamistaan.

Valmentaja saattaa tarvita tietoa vammoista ja niiden vaikutuksista, esim. vaikuttaako vamma keskittymiskykyyn tai väsymiseen. Jokainen ampuja on aina yksilö omine vahvuuksineen ja puutteineen.

Lainaus: Pirjo Peltola/SAL

 

Tekstiä ja kuvia

Mikäli kiinnostuit ja olet halukas kokeilemaan, niin ota rohkeasti yhteyttä:

Vammaisampumaurheilusta vastaava
Heikki Rainio
0400 524534
heikki.rainio.s@gmail.com