Kupittaan Kisat 2014 tulokset

14.12.2014

42. Kupittaan Kisojen ilmakiväärin naisten sarjan mestaritar Hanna Pitkänen.
42. Kupittaan Kisojen ilmakiväärin naisten sarjan mestaritar Hanna Pitkänen.
Seppo Mäkinen voitti ilmapistoolin Y-70sarjan mestaruuden. Vierellään Satakunnan Ampujien Alpo Vehanen.
Seppo Mäkinen voitti ilmapistoolin Y-70sarjan mestaruuden. Vierellään Satakunnan Ampujien Alpo Vehanen.

Kisojen ensimmäinen päivä

Kupittaan 42. ilma-asekilpailut alkoivat lauantaina. TSA:n Hanna Pitkänen voitti naisten tiukan ilmakiväärikisan. Yleisessä sarjassa Punkalaitumen Mikko Ollikainen voitti selvästi edustusampujat.

Ollikainen on ollut Kupittaan kisoissa finaaleissa aiemminkin, mutta nyt hän nakutti ensimmäisen Y-sarjan voittonsa. Se oli arvokas, sillä taakse jäivät edustusampujat Juha Rutonen (toinen) ja pääsuosikki Juho Kurki (kolmas).

- Minun tavoitteenani on tällä kaudella yltää SM-kisojen finaaliin. Kilpailut pidetään täällä Kupittaalla. Peruskilpailun tulokseni oli 591 ja uskon sen riittävän kahdeksan parhaan loppukilpailuun, voittaja kertoi vaatimattomaan tapaansa.

Kilvan ennakkosuosikki ei mieltään pahoittanut kolmannesta sijasta. Hän sanoi harjoittelun sujuneen hyvin ja 596 pistettä on melko hyvä kansainvälisen tason tulos. Kankaanpääläinen lähtee luottavaisena ensi vuoden puolella käytäviin maailman cupin kilpailuihin.

Tähtäin on suunnattu maapaikan saavuttamiseen Rio de Janeiron vuoden 2016 olympiakisoihin. Ilmakiväärin ammuntaansa hän luottaa, mutta pienoiskiväärissä ei riitä pelkästään ampujan oma taito. Patruunan on tehtävä täydellistä yhteistyötä aseen kanssa, muuten luodit eivät löydä keskikymppejä, vaikka liipaisija olisi kuinka taitava.

- Kyllä minä luotan ”lapualaiseen”, mutta on löydettävä aseeseen sopiva patruunaerä, hän pohti luottavaisena.

Naisten finaali oli todellinen jännitysnäytelmä. Sen päätähtinä olivat TSA:n Hanna Pitkänen ja V-SA:n Jenni Leppänen. Hän johti suurimman osan 10 laukauksen finaalista. Ennen viimeistä laukausta Leppänen johti 0,6 pistellä.

- En anna voittoa Jennille, Pitkänen tuumi. Hän laukoi 10,6 ja Leppänen ”epäonnistui” sopivasti 9,9 pisteen osumallaan. Pitkänen voitti 0,1 pisteellä ja pääsi ylimmältä palkintokorokkeelta hihkaisemaan, että ”hei ostakaa minun vuosikalenterini”. Muutaman kaupan sinnikäs nainen pääsikin Kupittaalla tekemään.

Pitkäsen tavoitteet ovat kansainvälisissä kilpailuissa ja niihin on käytettävä taloudellisten tukijain lisäksi merkittävästi omaakin kukkaroa.

Kilpailut jatkuvat sunnuntaina. Pääsarjoina ovat naisten ja miesten ilmapistoolilajit.

Kisojen toinen päivä

Nurmeksen Ampumaseuran Karri Turunen, 20, teki Kupittaan 42. kisoissa sunnuntaina päivän parhaan tuloksen. Hän sijoittui miesten sarjan ilmapistoolissa toiseksi, mutta laukoi peruskilpailussa ennätyksekseen 579 pistettä. Toinen hyvä tulos oli Inka Havukaisen, 18, tekemä ilmakiväärin voittotulos 204,1 pistettä.

Naisten ilmapistoolin loppukilpailun päätöslaukauksilla Kokkolan Ritva Karri (377 peruskilpailussa) nousi selvään voittoon. Kotkan Kirsti Kaaro jäi kolmen pisteen päähän. Hän on muutaman välivuoden jälkeen kuntoutunut ja laukoi peruskilpailuun tarkasti 379 pistettä.

Peruskilpailun tarkin oli Salon Seudun Ampujia edustava Karoliina Helle. Takavuosien edustusampuja osui peräti 383 pisteen tarkkuudella. Nollilta alkaneessa finaalissa hän sijoittui kolmanneksi.

Kokkolan Ritva Karri voitti, vaikka ampuminen ei ollut helppoa.

- Alussa käsi oli vakaa, sitten siihen tuli tärinää, josta pääsin kuitenkin lopussa eroon.

Karri jää vuorotteluvapaalle tammikuussa, joten aikaa on harjoitteluun. Ensi vuoden kisasuunnitelma on edustusampujalla auki, kun liitto ei ole vielä julkaissut uusia valmennusryhmiä eikä leiritystä.

N20-vuotiaiden ilmakiväärin voitti selvästi Kiteen 18-vuotias Inka Havukainen. Hän teki hyvän finaalituloksen 204,1 pistettä. Keuruulainen Saana Peltonen kiusasi häntä lähes viimeiseen laukaukseen saakka. Sodankylän Laura Sipola, 16, osoitti kykynsä viihtyä finaalissa ja sijoittui kolmanneksi.

Havukainen laukoi esimerkillisesti finaalissa. Hän keskittyi täydellisesti jokaiseen laukaukseen, ja laukoi ne hätäilemättä, mutta ensimmäisenä.

- Varmuutta, tasaisuutta ja rohkeutta haluan vielä parantaa. Nyt minulla oli alussa vähän vaikeuksia, selvitti lähihoitajaksi opiskeleva kilpa-ammunnan tulevaisuuden toivo.

Hän on voittanut kaksi tyttöjen SM-kilpailua. Toinen voitto on urheilukiväärin kolmen asennon kilpailussa ja toinen ilmakiväärillä. Havukaisen paras saavutus on kuitenkin voitto marraskuussa Unkarin kansainvälisessä nuorten kilpailussa. Siellä hän elämänsä toisessa finaalissa laukoi voittoon mainiolla 204,9 pisteen tuloksella.

Sebastian Långström hallitsi Y20 -sarjaa viimeisillä laukauksillaan. Joni Stenström kiritti voittajaa hyvin, sillä eroa oli lopuksi vain reilu piste, 202,8 – 201,5.

- Ammuin aika hyvän finaalin, vaikka alussa oli vaikeuksia. Peruskisassa ase liikkui ja jäin 586 pisteeseen, kertoi Långström, jonka ennätys on ”miesmäinen” 594!

- Hän uskaltaa liipaista, siinä on jo perustaa kisan voittoon, tuumi takavuosien Euroopan mestari Ralf Westerlund seuratessaan Sebastianin ripeitä suorituksia finaalissa.

Turun Seudun Ampujat selviytyi kelvollisesti 430 osanottajan kilpailun järjestämisestä. Tapahtuma kävi hyvästä harjoituksesta 20.-22.3. 2015 Kupittaalla järjestettäviä SM-kilpailuja varten.