46. Kupittaan Kisojen tulokset

9.12.2018

Ilmakiväärin naisten sarjan mitalikolmikko. Vas. Inka Havukainen, Jenna Kuisma ja Saana Peltonen.
Ilmakiväärin N20-sarjan mitalittaret. Vas. Viivi Kemppi, Jenna Kuisma ja Marianne Palo.
Ilmapistoolin M-sarjan mitalikolmikko. Vas. Niko Roos, Tarmo af Ursin ja Jyrki Turja.

8.12.2018

Kuisma miehiä tarkempi Kupittaalla

Ensi talven ilma-aseiden EM-kilpailujen ensimmäiset näyttökilpailut alkoivat lauantaina Turussa Kupittaan sisäampumaradalla. Päivän taitavin oli Kyrkslätts Skytteförening -seuran Jenna Kuisma. Hänen tuloksensa niin karsintakilpailussa kuin finaalissa oli miehiä parempi. Miesten sarjan voitti Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä.

Kuisma laukoi ilmakiväärin karsintakilpailussa Suomen ennätykseksi 628,7 pistettä. Sitä paremmin ovat osuneet Suomessa vain Juho Kurki ja 300m kiväärin maailmanmestari Aleksi Leppä. Mäntsäläläinen Kuisma suorittaa varusmiespalvelustaan Santahaminassa. Hän kehuu harjoitusoloja siellä mainioiksi ja korostaa erityisesti yhteishenkeä.

- Toistaiseksi meillä on ollut melko vähän aikaa harjoitteluun, mutta alokasaika on päättymässä ja sitten harjoitusmäärät lisääntyvät.

- Seurasin monitorista finaalin etenemistä. Kun olin ollut jonkin aikaa kärkipaikalla, minulle tuli turvallinen olo jatkaa. Pysyin kuitenkin valppaana ja suoritukseni säilyi hyvänä loppuun asti. Tällainen karsintakilpailun ja finaalin tulos antaa itsevarmuutta, hän sanoi.

Kiteen Ampujien Inka Havukainen kiri toiseksi ja pitkään toisella sijalla ollut Keuruun Seudun Ampujien Saana Peltonen kolmanneksi.

Viime vuoden voittaja, Henna Viljanen, jäi kahdeksanneksi. ”Ei saisi osua kahdeksikkoon, ammuntani tuntui siitä huolimatta hyvältä”, hän sanoi.

Miesten ilmakiväärin finaali oli Aleksi Lepän juhlaa.

- Erityisesti peruskilpailuuni en ole tyytyväinen. Jalat eivät olleet rentoina - varsinkaan lopussa, hän sanoi.

Leppä kilpailee seuraavan kerran ensi vuoden alussa Ruotsin Sävsjössä. Voitettuaan syksyllä 300 m kiväärin kaksi maailmanmestaruutta, miehellä oli vientiä.

- Kaksi kuukautta oli melkoista pyöritystä, tilaisuuksia riitti melkein päällekkäin, Ampumaurheiluliiton Vuoden ampujaksi valittu Aleksi Leppä kertoi.

20-vuotiaat laukoivat ilmapistooleilla omat EM-näyttönsä. Tyttöjen sarjan tarkin oli Rauman Seudun Urheiluampujien Maija Pärri tuloksella 227,2, Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran Ella Hakala jäi 1,9 pisteen päähän. Mikkelin Ampujien Elina Ripatti oli kolmas. Poikien sarjan finaalissa Lappajärven Ampujien Esa Savola ja Nokian Seudun Ampujien Niklas Myllymäki päätyivät tasatulokseen 225,6 pistettä. Lisälaukauksella Niklas Myllymäki nousi voittajaksi.

Turun Seudun Ampujat hankki radalleen elektroniset laitteet. Nyt Kupittaalla on finaaliradalla 8 ja karsintakilpailun radalla 40 laitetta. Lisäksi muutama laite varalla, niille toki ei toivota käyttöä!

Kisat jatkuvat sunnuntaina. Silloin päälajeina ovat naisten ja miesten ilmapistoolin kilpailut

Kupittaan Kisojen tulokset löydät täältä!

9.12.2018

Jenna Kuismasta Kupittaan kuningatar

Kyrkslätts Skytteföreningin 19-vuotias Jenna Kuisma taituroi tarkimmin Kupittaan EM-näyttökisassaviikonvaihteessa. Lauantaina hän voitti naisten ilmakiväärin kv. tason tuloksella. Sunnuntaina hän voittioman ikäluokkansa. Finaalin voittotulos oli 249,8 - oma ennätys.

Rauman Seudun Urheiluampujia edustava kangasalalainen Tarmo af Ursin voitti miesten ilmapistoolin.Karsintakilpailussa hän oli seitsemäs, mutta finaalissa varsin ylivoimainen tuloksella 234,8.
- Tavoittelen paikkaa maajoukkueessa. EM-näyttökilpailuja järjestetään neljät, mutta minä pääsen osallistumaan vain kahteen, hän kertoi.
Toiseksi sijoittui hänen seurakaverinsa Niko Roos ja kolmanneksi Lapuan Seudun Ampujien Jyrki Turja.

Miesten pistoolin tulostaso jäi varsin keskinkertaiseksi, eikä naisten sarjassakaan herkuteltuhuipputuloksilla. Finaalin voitti Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuran Ritva Karri ja toinen suosikki, Poliisien Ampumaseuran Reetta Hynninen oli toinen, pisteen 233,9 tähdänneen Karrin takana. Yllätyksestä vastasi Hämeenlinnan Ampumaseuran Riina Vendelin. Hän on harrastanut pistooliammuntaa vasta vuoden. Vain muutaman kilpailun kokemus oli hänellä takana ja jännitystaso korkealla. Finaalista jysähti kolmas sija!
Peruskilpailussa hän laukoi 540 pistettä ja oli sen kahdeksantena.

Sunnuntain päätteeksi 20-vuotiaat naiset ja miehet antoivat oman EM-näyttönsä. Lauantaina naisten sarjan voittanut 19-vuotias Jenna Kuisma oli taitavin myös omassa ikäluokassaan hyvin pistein 249,8, Myllykosken Ampujien Viivi Kemppi oli toinen ja kolmas suosikki, Isonkyrön Marianne Palo, kolmas.
Kuisma valitti väsymystään. Takana oli kova leiriviikko ja lauantaina naisten sarjan tiukka kilpailu.

Poikien sarjan karsintakilpailun tarkin oli vasta 16-vuotias Espoon Skytteföreningin Luukas Kootatuloksella 620,6. Finaalissa hän sijoittui kolmanneksi. Cristian Friman nousi odotetusti voittoon, Koota sijoittui kolmanneksi, sillä Asikkalan Ampumaseuran Lauri Syrjä kiri toiseksi.

Kupittaalla tehtiin kaikkiaan seitsemän Suomen ennätystä.

Turun Seudun Ampujat selviytyi hyvin uusilla elektronisilla laitteillaan järjestelyistä.