TSA:n Historia

 

Yhdeksän vuosikymmentä urheiluammuntaa Turun puolessa

 

TSA SYNTYY

 

TSA:n syntymäpäiväksi kertovat asiakirjat maaliskuun 28. päivän 1926, jolloin jääkärimajuri Hugo Turunen, TSA:n ensimmäinen puheenjohtaja, liikemiehet Edvard Lairo ja Niilo Salminen sekä varatuomari Oskar Erwe pitivät seuran perustavan kokouksen. Saman vuoden huhtikuussa julkaistun ensimmäisen kilpailuohjelman alussa toteaa silloinen johtokunta seuran toiminta-ajatuksesta:

”Maamme rajojen sisällä on Lounais-Suomi jäänyt ampumatuloksiin nähden huomattavasti jälkeen muista paikkakunnista. Tätä epäkohtaa korjatakseen ja nostaakseen paikkakunnan yleistä ampumatasoa perustivat Turun ja sen lähiseudun suomalaiset ampujat ampumaseuran (Turun Seudun Ampujat), joka nyt aloittaa toimintansa. Seura, johon on liittynyt joukko paikkakunnan huomatuimpia ampujia, on tarkoitettu erikoisesti Varsinais-Suomen ampujia varten”.

Se, että seura perustettiin nimenomaan suomalaisia ampujia varten, on ymmärrettävä seuraavaa taustaa vasten:

Turussa oli jo vuosia ennen TSA:n perustamista toiminut ruotsinkielinen ampumaseura Skjutkonstens Vänner (suomeksi Ampumataidon Ystävät), joilla oli oma ratansa Kärsämäessä. Skjutkonstens Vänner toimi joitakin vuosia myös 30-luvun puolella, kunnes sen toiminta vähitellen sammui. Ruotsinkieliseen ei noina aikoina juuri suomenkielisiä ampujia hakeutunut – luultavasti heitä ei kovin mielellään olisi mukaan otettukaan, bättre folk – asenteet kun sanelivat käyttäytymistä puolin ja toisin.

Turussa toimi TSA:n perustamisen aikoihin myös suomenkielinen ampumaseura Räntämäen Ampujat. Tämä seura lopetti toimintansa 1927 – TSA: perustamisen jälkeisenä vuonna - ja luovutti TSA:lle toimintansa muistoksi ikuisesti kiertävän kiertopalkinnon, joka kantaa nimeä Räntämäen malja. TSA:sta tuli Räntämäen Ampujien toiminnan jatkaja.

Jo TSA:n perustavassa kokouksessa hyväksyttiin seuran säännöt. Suomen Ampujainliitto vahvisti ne saman vuoden huhtikuussa ja sisäasiainministeriö heinäkuussa. Yhdistysrekisteriin merkityttäminen jäi tuolloin jostakin syystä suorittamatta. Seura merkittiin yhdistysrekisteriin vasta 1949 – sen jälkeen kun seura osittain juuri rekisteröimättömyyden takia oli joutunut eräiden ulkopuolisten intressiryhmien painostuksen kohteeksi.